Mi alapján válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb videóst/filmest (cinematográfust)?

Manapság már mindenki valamilyen esküvői szolgáltató akar lenni vagy annak készül de nem 1 és nem 10 esküvő után válik valaki rutinossá. Attól sem lesz valaki minőségi “munkás”, hogy drága eszközparkkal rendelkezik. Ehhez a szakmához megfelelő érzék, hozzáállás és látásmód is szükséges amit nem minden esetben lehet megtanulni.

Érdemes körültekintőnek lenni, hiszen a fotókon kívül az esküvőről készült videó/film a másik maradandó vizuális emlék. A kép is és a videó is azt az “álomvilágot” adja vissza, amit a pár megálmodott arra a napra. A ruhák, a smink, a frizura, a szertartás, az érzelmek, a dekoráció, a különféle programok, a torta és a buli, stb. mind egy-egy fontos része az esküvőnek, és itt jön a képbe az alkotó aki ezekből az „elemekből” megalkotja az esküvői filmeteket.

Nagyon sok minden van, amire jó ha odafigyeltek, mert ez is olyan mint a kimondott „igen”, utána már nincs visszaút. 🙂 Ahogyan a fotó a videó/film is egy életre szól, maradandó emlék és ha teljesen meg vagytok vele elégedve, akkor jó érzéssel nézitek meg újra és újra.

Az egyik legfontosabb szempont, hogy referencia megtekintése nélkül ne bízzatok meg senkit, mert mondani mindent lehet. Olyan videó után se döntsetek, ami több esküvő legjobb pillanatait tartalmazza mix szerűen, mert nagy valószínűséggel csak a legjobb felvételek vannak ezekből összevágva. Célszerű több külön álló filmet is megtekinteni és utána levonni a következtetéseket.

RIP-Camcorders-740x400

Mire figyeljünk egy referencia film megnézése közben:

  • A legfontosabb, hogy tetsszen nektek a videó hangulata, szerkesztése, vágása és hogy vissza tud e adni érzéseket, érzelmeket.
  • Belemehetnék részletesen a kamera kezelésbe, a kamera mozgatásba és egyéb minőségről árulkodó jellemzőkbe, de ha nektek tetszik a látott videó úgy ahogy van, akkor jó helyen jártok. 🙂

A másik fontos dolog amelyik hibába a párok könnyen beleeshetnek, ha egy „lelkes” családtag, rokon vagy ismerős vállalja el önként vagy nászajándékként a fotós vagy a videós szerepét. Ez abban az esetben jó választás, ha gyakorlott szakember az illető és ismerjük, szeretjük is a munkáját és tudjuk, hogy jól együtt tudnánk vele dolgozni.

Ha nincs egy megbízható szolgáltató az ismeretségi köreitekben, akkor kérdezzetek meg olyan barátokat, akik már házasságot kötöttek és a nagy napjukon videóssal rendelkeztek. Kérjétek el tőlük a kontaktokat, így utána tudtok nézni a referencia munkáinak és amennyiben szimpatikusnak találjátok fel is tudjátok venni vele a kapcsolatot vagy keresgéljetek az interneten.

Az is egy megnyugtató információ lehet ha megkérdezzük a videós/filmes szolgáltatót, hogy ezt a munkakört hétvégi hobbiként, fizetés kiegészítésként csinálja vagy egész évben a szakmában tevékenykedik.

A cikk címében szerepel a videós és a filmes (cinematográfus) elnevezés is, de hogy mi is a különbség a két szó, valamint a mögötte rejlő stílus között azt a következő bejegyzésben írom majd le.

Ennek címe: Mi a különbség a videós (videógráfia) és a filmes (cinematográfia) között?

Szerző: Steiner Péter cinemamoments.hu