Bohács Róbert – vőfély

Az Alföldön Jász-Nagykun-Szolnok Megyében, Szolnokon, 1978. augusztus végén születtem, jelenleg családommal Budapesten élek, és Budapesten dolgozom. Gyerekként, a nagyszüleim ismertették és szerettették meg a régi magyar szokásokat, hagyományokat velem. Az esküvő iránti érdeklődésem több mint 10 éve kezdődött. Szeretem a lakodalmas hagyományokat, a népies szokásokat, de a 21. századi lazább bulisabb esküvőket is támogatom. Ebből adódóan a megjelenésemet a pár kiválaszthatja, lehet az akár népies vagy elegánsabb öltözetű is.

Esküvőimen nem csak kötött szövegekkel dolgozom, improvizáció, és saját versek is vannak velem a több éves tánctudásommal együtt. Természetesen kikérek, búcsúztatok, pohárköszöntőt mondok akár a házigazda szerepét is vállalva. Fiatalos, lendületes, a mai kor elvárásait figyelembe véve, de mégis a hagyományok vonalát megőrizve vezetem esküvőimet. Tőlem szakma szeretet kaptok, tapasztalatot, igényességet, rugalmasságot, és rutint.

Kívánom, legyen benne részetek!

Több éves tapasztalatom szerint a párok egy számukra szimpatikus embert keresnek, teljesen mindegy, hogy vőfélynek, ceremóniamesternek, vagy moderátornak nevezzük. Lényeg, azt keresik, akivel a legjobban tudnak azonosulni és így eggyé válik stílusban velük.
Olyan embert keresnek, aki mintha barát lenne, vagy egy távoli, de még is közeli unokatestvér, aki ha ránéztek már tudja a gondolataitokat…
Tovább ne menj… megtaláltad!

Vőfély

A házasság kötés szokáskörének sokoldalú tisztségviselője, a lakodalom szervezője és gyakorlati munkáinak vezetője. Egyéb elnevezései: vőfény, vőfér, vőfi, dorozsba, nagyvőfély. A vőfély tisztség betöltése felkészültséget kíván tapasztalatot a szervezésben és a vőfély versek ismeretét, ezért régen a legtöbb paraszti közösségben néhány jó képességű férfi specializálódott e feladatra. A Nagyvőfély, mint egy „igazi”, talán mondhatom, „falusi” házigazda fogadja az érkező vendégeket. Kikéri a lányt a vőlegénynek, elbúcsúztatja őket. Népi rigmusokban beszél, szófordulatokat használ. Egész nap alatt minden terhet levesz a pár és a szűk család válláról. Az este folyamán pohárköszöntőt mond, kedves kis versekkel tálalja a vacsorát, és játékokkal szórakoztatja a párt és a vendégeket. Természetesen Ő vezényli le a menyasszonytáncot, vagy a menyecske táncot. Tisztségének jelei a ruházatán látszódik, vőfélybot, kalap, csizmanadrág, mellény.

Ceremóniamester

Aki ceremóniamester, mai szóval „cero”, az nem biztos, hogy jó vőfély, és fontos, hogy nem öltönybe öltözött vőfély. Egy kb 10-15 évre tekint vissza a kialakulása, ami természetesen a vőfélyből keletkezett, de hallottam már „városi vőfélynek” is nevezték. A ceremóniamester az esküvő irányítója, aki a háttérből észrevétlenül szervezi a történéseket, és amikor kell megjelenik és közvetlen, szórakoztató stílusával fokozza a hangulatot. A ceremóniamester a vőfély, és a moderátor között helyezkedik el. Feladata a vőfélyéhez hasonlít. Ő is mondhat köszöntőket, étkezés közben a főbb fogásokhoz pár gondolatot, levezényli a menyasszonytáncot. Viszont az öltözete a modern esküvőkhöz igazodik, a ceremóniamester szép, elegáns öltönyben igény szerint szmokingban jelenik meg a rendezvényen.

Moderátor

„Az a személy, aki útmutatást nyújt, valamint irányítja egy közösség beszélgetését.” Az esküvő történetére vetítve az est műsorvezetője. A terem elfoglalása után köszönti az ifjú párt és a vendégeket. Általában visszafogott, a vendégek figyelmét a megfelelő pillanatban felhívja a történésekre, eseményekre. Nem alkalmaz játékokat, rigmusokat. Az Ő öltözete is a modern esküvőkhöz igazodik, szép, elegáns öltönyben jelenik meg.