Tánctanár vagy internetes videó portálok

Rengeteg felvétel található az interneten fellelhető videó portálokon jobbnál jobb, de bizonyos esetekben rosszabbnál rosszabb esküvői nyitótáncokról. Tapasztalatom szerint lényeges, hogy a párok ne a videókról próbálják meg lenézni a lépéseket vagy próbáljanak megtanulni egy teljes koreográfiát.
Mivel:

  • – a legtöbben nem rendelkeznek táncos múlttal,
  • – a videók nem lassított tempóban mutatják a lépéseket,
  • – az oktató videók csak az alapokat mutatják és sok esetben tükörképpel, így a pár rosszul tanulhat meg egy angol vagy bécsi keringő alaplépést vagy egy helyes tartást (stb.),
  • – nem kapnak visszajelzést, hogy ritmusban vannak-e az általuk kiválasztott zenére,
  • – nem erősíti meg őket senki abban sem, hogy a lépések jól kivitelezettek mind ritmikailag, mind dinamikailag, nem is beszélve a technikáról (stb.),
  • – minden párnak más és más a stílusa, amelyre legjobban egy hozzáértő szakember – jelen esetben a táncoktató – fog tudni rámutatni a kedvelt zenéikből, korukból, kisugárzásukból, rezgéseikből és az első táncórai teljesítményükből.

tanc2

Én minden pár esetében arra törekszem, hogy a nagy napjukon a maximumot hozhassák ki magukból. Ehhez pedig az kell, hogy a tánc alatt jól érezzék magukat, legyenek felszabadultak és tudjanak mosolyogni; de ez csak akkor jöhet létre, ha a koreográfiát akár ’csukott szemmel is’ teljes biztonságban el tudják táncolni az utolsó próbán. Az izgalom mindig a tetőfokára hág a tánc miatt (is) az utolsó héten és ilyenkor jó, ha ott van valaki mellettük, aki megnyugtatja őket, hogy a jeles napon minden rendben lesz, ellátja őket jó tanácsokkal és biztatja őket. Ezeket a plusz információkat, apróbb praktikákat és az emberi lelkesítő támaszt vélemény szerint e kontaktus nélkül nem kapják meg a párok.
Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy eddigi karrierem során a párok minden egyes esetben meghívtak, hogy a nagy napjuknak legyek részese (vagy legalább a nyitótáncukon legyek ott). Ez óriási megtiszteltetés számomra és azt mutatja, hogy az emberi kontaktusokat, érzéseket/érzelmeket nem pótolhatják, illetve nem válthatják ki a lélektelen gépi eszközök, mint például a videós portálok.

tanc1

Szerző: Kelemen Kata-táncoktató  nyitotancoktatas.hu

Fotó: Vörös Ákos redphoto.hu